

## **Program**

## Victorian Students' Parliamentary Program Secondary Schools' Parliamentary Convention

Tuesday 21 May 2024

Parliament of Victoria

Should social media platforms be held responsible for the spread of misinformation and fake news?

The Victorian Students' Parliamentary Program is supported by the Victorian Government

## **Program**

8:40am – 9:25am (45 minutes)	Clear Security and Registration
9:25am-9:35am (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Welcome by Facilitator (Acting as the Speaker) – Sandra Venneri Welcome to Country – Wurundjeri Elder TBC
9:35am-9:40am (5 minutes) Legislative Assembly Chamber	Official Opening – The Hon. Ben Carroll MP, Minister for Education and Minister for Medical Research
9:40am-10:55am (1 hour 15 minutes) Legislative Assembly Chamber	Introduction on Standing - Rules & house-keeping matters
	Introduces the bill for the first reading
	- Students to do pre-vote on the topic
	- Done via 'On the voices' – all those in favour "aye"; all those against "no"
	Opening Statements (Second reading debates)
	Each school will provide an opening statement for under 2 minutes
	Order of School Representatives  1. Bialik College 2. Brentwood Secondary College 3. Fintona Girls' School 4. Lalor Secondary College 5. Lauriston Girls' School 6. MacKillop College Werribee 7. Marymede Catholic College 8. Mount Alexander College 9. Mount Clear College 10. Our Lady of Sion College 11. Saint Ignatius College Geelong 12. Sirius College 13. St Albans Secondary College 14. St Anne's College 15. The King David School 16. Wodonga Senior Secondary College  Explanation of Committee Process
10:55am-11:25am (30 minutes) Queen's Hall	Morning Tea (provided)
11:25am-12:10pm (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	KEYNOTE 1 (Affirmative Argument) Dr Jennifer Beckett, Senior Lecturer, Co-director, Master of Marketing Communications, University of Melbourne
<b>12:10pm-12:15pm</b> (5 minutes)	Brain Break

12:15pm-1:00pm (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	KEYNOTE 2 (Negative Argument)  Julian Marx, Lecturer in Information Systems, School of Computing and Information Systems, University of Melbourne
1:00pm-1:40pm (40 minutes) Queen's Hall	Lunch (provided)
1:40pm-2:10pm (30 minutes) Queen's Hall	Student Discussion Groups (Committee deliberation) – Total of 10 Groups Instructions provided in Queen's Hall
2:10pm-2:40pm (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	Report Back Session – Total of 10 Groups Groups report back with 2-3 minutes per discussion group
2:40pm-3:10pm (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	Soapbox (Continuation of second reading debate) Rule: Only stand up when called upon / signalled by the Speaker No need to touch the microphone — Just stand up and speak into the microphone Each student called will have 2 minutes to speak. The Speaker may stop the student speaking if it goes over time.
<b>3:10pm-3:20pm</b> (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Explanation of voting procedure and how it models Parliament (Third reading) The Vote: Should social media platforms be held responsible for the spread of misinformation and fake news?  - Division done by "In your place" method – The Speaker conducts the division by asking all members of parliament voting in the affirmative "Ayes" – to stand up when called, and vice versa. This allows the vote to be counted accurately and the names of those voting to be recorded.
3:20pm-3:30pm (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Official Closing address by Ms Jess Wilson MP, Shadow Minister for Early Childhood and Education, Shadow Minister for Finance and Shadow Minister for Economic Reform and Regulation
3:30pm-3:40pm (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Thank you and Evaluation