29th_{National Schools Constitutional Convention}

Tuesday 19 - Thursday 21 March 2024

The Museum of Australian Democracy (MoAD)

Old Parliament House, Canberra, ACT



29th National Schools Constitutional Convention

Topic:

Section 96 of the Constitution allows the Commonwealth to grant

funds to areas that fall outside those prescribed in Section 51.

Should Section 96 be amended to decentralise the power of the Commonwealth?

Program Outline (sitting week)

Fly-in Day - Monday 18 March 2024		
2:30pm onwards	Ongoing arrival of delegates at hotel Delegate check-in in batches per arrival	
7:00pm	Last batch of delegates to arrive hotel	
7:30pm – 8:30pm (1 hr)	BUFFET DINNER AT PAVILION ON NORTHBOURNE (Conference Room)	
8:30pm – 9:00pm (30 mins)	Briefing of Students and Supervisors Ice breaker activity	
9:00pm	Student accommodation at Pavilion on Northbourne Hotel	

DAY 1 – Tuesday 19 March 2024		
6:45am – 7:30am (45 mins)	BREAKFAST AT PAVILION ON NORTHBOURNE (Conference Room)	
7:45am	Bus departs for Old Parliament House	
8:00am – 8:30am (30 mins)	Photography session at Front Steps of Old Parliament House	
8:30am – 8:45am (15 mins)	Moving time	
8:45am – 8:55am (15 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Facilitator Introduction - Helen Vonow (ACSA ED) NCSS Welcome – Facilitator - Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide Welcome to Country – Selina Walker, Ngunnawal Emerging Elder, Co-Chair, ACT Reconciliation Council	
8:55am – 9:05am (10 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Official opening by The Hon Jason Clare MP, Minister of Education	
9:05am – 9:10am (5 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Setting the Scene – Topic introduction, referendum question, rules of engagement – Facilitator: Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide	
9:10am – 9:50am (40 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Keynote 1 - The difference between state and federal law and how that impacts States and Territories. Professor Kim Rubenstein, University of Canberra	
9:50am – 10:00am (10 mins)	Move to Member's Dining Room	
10:00am – 10:30am (20 mins) Members Dining Room, MoAD	MORNING TEA	
10:30am – 11:10am (40 mins) Members Dining Room MoAD	Keynote 2 - The difference between state and federal funding, linked to Section 51 of the Constitution. Professor Emerita Anne Twomey, University of Sydney	
11:10am – 11:15am (40 mins)	Move to break out rooms	
11:15am – 12:00pm (45 mins) Breakout rooms, MoAD	Working Groups Session 1	
12:00pm – 12:05pm (5 mins)	Move back to Member's Dining Room	
12:05pm – 12:40pm (35 mins) Members Dining Room, MoAD	Working Groups Session 1 - report back Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide	
12:40pm – 1:25pm (45 mins)	LUNCH	
1:25pm – 2:05pm (40 mins) Members Dining Room, MoAD	Keynote 3 - Accountability of the states to the commonwealth for commonwealth funding and grants, and tensions that may or may not exist as a result. Dr Andrew Banfield, Parliamentary Library, Canberra	
2:05pm – 2:10pm (5 mins)	Move to break out rooms	
2:10pm – 2:45pm (35 mins) Breakout rooms, MoAD	Working Groups Session 2 [Supervisors Session with Parliamentary Education Office (PEO)]	
2:45pm – 3:05pm (20 mins)	AFTERNOON TEA	
3:05pm – 3:40pm (35 mins) Members Dining Room, MoAD	Working Groups Session 2 - report back Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide	
3:40pm – 3:50pm (10 mins) Members Dining Room, MoAD	Recap & Wrap-Up Day 1	
4:00pm	Bus departs for Pavilion on Northbourne Hotel	
4:15pm	Arrive back at Pavilion on Northbourne Hotel	
4:15pm – 6:00pm	Free time	
6:00pm – 7:30pm (1 hr)	BUFFET DINNER AT PAVILION ON NORTHBOURNE (Conference Room)	

DAY 2 – Wednesday 20 March	2024
6:45am – 7:45am (1 hr)	BREAKFAST AT PAVILION ON NORTHBOURNE (Conference Room)
8:00am	Bus departs for The Museum of Australian Democracy at Old Parliament House
8:30am - 8:40am (10 mins) Members Dining Room, MoAD	Welcome back and recap - Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
8:40am – 9:15am (35 mins) Members Dining Room, MoAD	Soapbox session 1 Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
9:15am – 9:55am (40 mins) Members Dining Room, MoAD	Keynote 4 – Residual powers including health and education – What are they and how do they work? Should the power of the commonwealth be decentralized? Professor Alan Fenna, Curtin University, WA
9:55am – 10:00am (5 mins)	Move to break out rooms
10:00am – 10:40am (40 mins) Breakout rooms, MoAD	Working Groups Session 3 [Supervisors Session with National Capital Educational Tourism Project (NCETP)]
10:40am – 11:10am (30 mins)	MORNING TEA
11:10am – 11:45am (35 mins) Members Dining Room, MoAD	Working Group Session 3 – Reporting back Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
11:45am – 12:25pm (40 mins) Members Dining Room, MoAD	Soapbox session 2 Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
12:25pm – 12:35pm (10 mins) Members Dining Room, MoAD	Introduction of the referendum and the referenda process Georgia McInerny, Australian Electoral Commission
12:35pm – 12:50pm (15 mins) Members Dining Room, MoAD	Vote - Australian Electoral Commission
12:50pm – 1:40pm (50 mins)	LUNCH
1:40pm – 1:50pm (10 mins) Members Dining Room, MoAD	Results of Referendum Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
1:50pm – 2:10pm (20 mins) Members Dining Room, MoAD	Confirming of draft Communique with students incorporating referendum results Student Convention Reflections Led by Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
2:10pm – 3:00pm (50 mins)	Tour of the Museum of Australian Democracy at Old Parliament House
3:00pm – 3:15pm (15 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Parliamentary arrangements for the House of Representatives Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
3:15pm – 3:45pm (30 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Acceptance of communiqué, Address delegates Senator Andrew McLachlan CSC, Deputy President of the Senate and Chair of Committees
3:45pm – 4:00pm (15 mins) House of Rep Chamber, MoAD	Closing, thank you and farewell - Emeritus Professor Clement Macintyre and Professor John Williams, University of Adelaide
4:00pm – 4:30pm (30 mins)	Pack-up, Evaluations

Members Dining Room, MoAD	
4:45pm	Bus departs for Government House
5:00pm – 6:00pm (1 hr)	Official Reception at Government House Hosted by His Excellency General the Hon. David Hurley AC DSC (Retd) and Her Excellency Mrs Linda Hurley
6:15pm	Bus departs for National Press Club
6:30pm	Arrival at National Press Club
6:30pm – 9:30pm (<mark>3 hrs)</mark>	OFFICIAL DINNER – National Press Club of Australia Guest Speaker: Caitlin Figueiredo, Co-chair, Australian Youth Affairs Coalition and 2024 ACT Young Australian of the Year
9:30pm	Bus departs for Pavilion on Northbourne Hotel
9:45pm	Student Accommodation at Pavilion on Northbourne Hotel

DAY 3 – Thursday 21 March 2024		
6:45am – 7:45am (1 hr)	BREAKFAST AT PAVILION ON NORTHBOURNE (Conference Room)	
7:45am – 8:30am (45 mins)	Room Check-out / load luggage on board (except for NT delegates)	
8:45am	Bus departs for National Museum of Australia	
9:00am – 11:00am (2 hrs) National Museum of Australia	Visit National Museum of Australia Brunch at National Museum of Australia	
11:15am	Bus departs for Parliament House	
11:45am – 12:15pm (30 min) Parliament House	Clear security	
12:15pm – 12:55pm (40 mins) Parliament House	Parliament House Tour	
1:00pm – 1:40pm (40 mins) Theatrette, Parliament House	Prime Minister's Reception Hosted by The Hon Patrick Gorman MP, Assistant Minister to the Prime Minister	
	Meet Your Politician	
From 1:45pm Parliament House	Attend House of Representatives Question Time	
3:00pm	Bus departs for Batch 1 departures (early departures)	
3:45pm	Bus departs for Batch 2 departures NT delegates return to Pavilion on Northbourne Hotel	

This project is supported by funding from the Commonwealth Department of Education. National Curriculum Services Pty Ltd organises & manages the event on behalf of the Australian Government. The Australian Curriculum Studies Association assists with the development of the program. The views expressed at the 2024 National Schools Constitutional Convention do not necessarily represent the view of the Commonwealth Department of Education.